“Eind 2019 waren de weg naar onze winkel en de parkeerplaatsen bij ons voor de deur maandenlang opgebroken. De werkzaamheden liepen wekenlang uit, tot dik in december – een maand waarin we het normaal gesproken heel druk hebben. Maar klanten konden ons niet bereiken. In januari begon het eindelijk weer een beetje aan te trekkken en konden we ook de al lang geplande verbouwing door laten gaan. Ik riep ook heel hard: ‘2020 wordt mijn jaar!’.

En toen kwam het coronavirus. Op maandag 16 maart moesten de pedicures stoppen met hun werk. Zij werken met verneveling en dat verhoogt het risico op besmetting. We hebben toen besloten om ook meteen de gezichtsbehandelingen en de kapsalon te stoppen. 
Dat leidde tot heel veel verwarring, ik heb een week lang alle klanten persoonlijk gebeld en uitgelegd hoe het zat. We kunnen gewoon niet de gezondheid van onze klanten en medewerkers garanderen, in verzorgende beroepen als het onze is anderhalve meter afstand houden eigenlijk niet mogelijk.

We blijven zo veel mogelijk doen voor onze klanten. We maken instructiefilmpjes en voor vaste klanten maken we pakketjes op maat voor het bijkleuren van uitgroei. We doen normaal ook veel voetverzorging voor mensen met medische problemen. Bij diabetes kan een ingegroeide teennagel tot hele grote problemen en complicaties leiden, dat zijn schrijnende verhalen. Sinds een week mogen we die klanten, met alle nodige voorzorgen natuurlijk, gelukkig weer behandelen. Dat geldt helaas niet voor de gezichtsbehandeling waar we veel vernieuwend werk doen met bijvoorbeeld acne, rosacea en camouflage van littekens. Een nieuwe carbonlaser, iets heel nieuws voor diepe reiniging, staat ook al klaar.

Natuurlijk denken we alvast na over straks, als we langzamerhand weer aan het werk mogen. Hoe doen we dat veilig, wat kan er op afstand? We hebben bijvoorbeeld een speciale LED-behandeling voor probleemhuid waar we klanten vanaf een afstandje stap voor stap instructies zouden kunnen geven. 

Die eerste week voelde ik echt de grond onder mijn voeten wegzakken. Acht mensen thuis die doorbetaald moeten worden, regelingen waarvan niet duidelijk is of we er gebruik van kunnen maken, verlies in 2019, die grote verbouwing – de buffer is omgeslagen in een gat.

Maar de lieve berichten en steun van klanten helpen echt. En als echte optimist richt ik me nu volop op de kansen, die zijn er altijd.”

Babette Zandstra, La Ligne in Den Dolder