“Het leek een prachtig jaar te worden met mooie opdrachten, veel evenementen en een kwalificatie voor Masters Photography Network. Ik had veel zin in 2020, vol energie aan het werk.

De bewuste zondag 11 maart zou ik ’s avonds het Zeister Verteldiner fotograferen in Figi. Opeens begon mijn iPhone te piepen. “Nederland in lockdown, horeca om 18:00 dicht”. Ik ben zelfs langs Figi gefietst. Figi was donker, opdracht gecanceld.

Geleidelijk aan verdwenen alle geplande opdrachten uit de boeken. Als fotograaf ben ik wel gewend aan goede en mindere maanden. Nu was het anders. De onzekerheid was groot: hoe lang zou de lockdown duren? Wat mocht nog wel en niet en vooral: wat betekende dat voor de bijeenkomsten en evenementen? Dat maakte dat ik goed ben gaan kijken naar mijn vaste kosten.

Ik ben actief opdrachten gaan zoeken. Onder andere voor het AD: de journalisten mochten niet naar buiten, als fotograaf moet je natuurlijk wel. Daarmee heb ik ook weer extra ervaring opgedaan op het gebied van video.

We zijn, belangeloos, dit project gestart over Ondernemers in Zeist. We wilden de lokale ondernemers steunen door hun verhaal te vertellen en ze letterlijk een gezicht te geven door tekst en foto’s te combineren.

Ongemakkelijk

Langzamerhand gaat het weer de goede kant op. Het Internationaal Liedfestival Zeist gaat aangepast door op 30 oktober in Figi. Er zijn weer openingen en kleine bijeenkomsten.

Wat ik als fotograaf erg vind is dat corona het beeld op scherp heeft gezet. Afstand houden is de norm en dat levert hele ongemakkelijke foto’s op, zeker als meer dan twee personen op staan. Zomaar een leuke foto kan bijna niet meer.

Ik ben trots op al die ondernemers die hun koppie niet hebben laten hangen en door zijn gegaan, zoekend naar wat wel kan. Trots op de solidariteit die we lokaal maar ook landelijk hebben laten zien. We laten elkaar hier niet vallen.”

Mel Boas, fotograaf in Zeist www.boasphoto.nl  www.zeistinbeeld.nl