‘De lockdown viel ons rauw op het dak, maar we hebben meteen doorgepakt. Eet Mee brengt mensen met elkaar in contact voor een gezellig etentje bij iemand thuis, waarbij de ontmoeting centraal staat. Dat was niet meer verantwoord dus hebben we meteen actie ondernomen. We hebben onze vrijwilligers naar huis gestuurd en mensen geadviseerd afspraken even stil te leggen. De eetadressen die elke maand een oudere als vaste gast ontvingen hebben we de vraag voorgelegd: kun je op een andere manier contact houden?

Mensen waren daar heel creatief in. Er zijn maaltijden afgegeven, bloemen bezorgd, mensen gingen langs om te zwaaien en er werden tekeningen in de brievenbus gedaan. Het is ontroerend om te merken dat het voor beide partijen van betekenis is om het contact te onderhouden. Daarnaast hebben we ons afgevraagd: kunnen wij onze oudere deelnemers iets extra’s bieden? Want Eet Mee is vertrouwd. We horen vaak: “Ik hoor al bij jullie.” Ons voornaamste werk is het maken van matches, maar je kunt wel kijken wat je verder nog kunt betekenen.

We waren al een nieuw, online matchingplatform aan het bouwen en vroegen ons af: wat kunnen we daar verder mee? Want veel mensen zitten thuis, van jong tot oud. Zeker voor mensen die alleen wonen is dat best pittig. Hoe kun je dan nieuwe mensen ontmoeten, of eens een ander gesprek voeren? We zijn video-etentjes voor gaan organiseren, die bieden echt meer. Je kookt voor jezelf, maar zit toch samen aan tafel. Iemand zei: “Wat was dat leuk! Ik kreeg er energie van!”

We bieden dat nu voor iedereen aan die alleen woont, of die zegt ‘mijn netwerk is klein’, of ‘ik durf er nog niet op uit’. En het mes snijdt aan nog een kant: video-etentjes zijn ook heel geschikt voor mensen die om wat voor reden dan ook niet makkelijk bij anderen thuis kunnen gaan eten. Ook na corona blijven we dit aanbieden.’

Annelies Kastein, Eet Mee