“Half maart stond door de lockdown heel Nederland stil en daarmee ook onze elektrische deelauto’s. Minder tot geen woon-werkverkeer, sport of familiebezoek zorgde voor 70% minder ritten.

Het eerste dat we hebben gedaan is zorgen dat de auto’s veilig gebruikt kunnen worden en dat communiceren met de gebruikers. In iedere auto liggen nu schoonmaakdoekjes zodat voor en na iedere rit alle contactpunten als stuur, bedieningsknoppen en handgrepen schoongemaakt kunnen worden.

Minstens zo belangrijk was het regelen van de financiën: onze gebruikers betalen maandelijks een vast abonnement maar de uren en kilometers worden achteraf gefactureerd. Als de auto’s stil staan blijven de kosten voor ons praktisch hetzelfde terwijl er minder binnenkomt. We zijn in gesprek gegaan met de financiers en hebben daarmee afspraken kunnen maken over uitstel van betaling. Bovendien hebben we de cashflow wat kunnen verlichten door deelnemers te vragen alvast vooraf uren en kilometers in te kopen. Ook dat helpt.

De toekomst? Het wordt nooit meer helemaal als vroeger en dat is maar goed. Dit is ook een kans voor een duurzaam initiatief als het onze. Hoeveel mensen realiseren zich straks dat ze hun auto veel minder nodig hebben dan ze dachten? Thuiswerken wordt veel gewoner, de eigen auto zal meer stilstaan en het openbaar vervoer is in de anderhalve-meter-economie voorlopig minder aantrekkelijk. Met ons netwerk van elektrische deelauto’s zijn we een aantrekkelijk alternatief en ontlasten we ook het OV.
Binnenkort starten we een proef met een elektrische deelscooter: ideaal voor wie naar Utrecht moet en makkelijk wil kunnen parkeren.

Verder gaan we vooral door met de plannen die we al hadden: instructies voor deelnemers doen we al grotendeels met een kort filmpje en mensen kunnen na een korte uitleg zonder ons een proefrit maken.

Organisatorisch willen we de stap versnellen naar een coöperatie. We zoeken nog naar de precieze vorm en mogelijkheden maar het idee is dat je als leden mee kan beslissen en eventueel ook kan meefinancieren. Dan is dit duurzame vervoersproject echt van ons samen.”

Arnout van Dijk, Samen Slim Rijden Zeist