“Mijn paniekmoment kwam ongeveer een week na de eerste coronamaatregelen. In één keer zag ik het hele doemscenario van wegvallende inkomsten en de rekeningen die toch betaald moeten worden. 

Als zzp’er in communicatie heb ik jarenlang vanuit huis gewerk maar in augustus ben ik gestart met een fysieke werkplek, de Werkwinkel. Niet alleen voor mijzelf maar vooral ook voor anderen. Veel van mijn tijd, energie en reserves heb ik geïnvesteerd in de inrichting en het is prachtig geworden. Nog altijd loop ik fluitend naar ‘mijn winkel’. Maar het betekent ook de druk van de huur en andere vaste lasten die iedere maand betaald moeten worden. Gelukkig zijn er al een aantal vaste flexwerkers, daar ben ik helemaal in deze tijden erg blij mee. Intussen heb ik ook contact gehad met de verhuurder, voor het geval ik toch klem kom te zitten, en die staat gelukkig open voor overleg. 

Het motto van de Werkwinkel is ‘voor rust en reuring’. Die rust is er nu zeker want we zijn dicht. Maar de reuring komt ook wel weer, daar heb ik vertrouwen in. 
Verder zit ik nog iets strakker op de nog niet betaalde facturen van mijn communicatiewerk. Ik heb weer het gevoel grip op de werkelijkheid te hebben en dat helpt. Verder lopen er gelukkig nog opdrachten. Zorgen maken doe ik pas weer als dat echt nodig is. Gelukkig heeft mijn man een vast inkomen maar ik wil gewoon mijn eigen boontjes kunnen doppen. 

Onze boodschappen doen we zo veel mogelijk lokaal, we laten ons geld net zo hard rollen als anders. De kapper is nu dicht maar de volgende knipbeurt betaal ik dubbel. En ik help hier om de verhalen te vertellen van de ondernemers in Zeist, hoe zij geraakt worden door deze crisis. Ik word ontzettend blij van de veerkracht, het optimisme en de inventiviteit. Ondanks de vaak enorme financiële klappen die er vallen.


Qua werk denken we al over de anderhalve-meter-economie – de Werkwinkel is uitermate geschikt voor WATten – Working Apart Together. Datzelfde geldt voor kleine bijeenkomsten en rustig videobellen. Ik heb nog een tegeltje van mijn oma waarop staat ‘Tel wat je hebt. Niet wat je mist.’ En zo is het, ik blijf toch ook een rasechte optimist.”

Ingrid Wong, Werkwinkel en Krakeling Communicatie